2013-01-31

Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΗΛΙΑΚΩΝ ΥΨΙΣΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕΛΗΝΙΑΚΩΝ ΘΕΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΩΣ - ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΥΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΗ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ



Τρίτη, 25 Νοέμβριος 2008

Η συσχέτιση ηλιακών ύψιστων λειτουργιών και σεληνιακών θεοτήτων συνεχίζεται υβριστικώς

Άρτεμις κόρη του Διός και της Λυτούς, δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα.

Η Άρτεμη είναι λειτουργία επίσης Απολλώνιου κέντρου αυστηρότατη λειτουργός του αμείλικτου συμπαντικού νόμου της Νεμέσεως όπως και ο δίδυμος αδερφός της Απόλλων, στοχεύοντας με τα βέλη της τους παραβάτες και όλους όσους παρεκκλίνουν από τους νόμους τους οποίους έχει θεσπίσει.

Η απόδοση λειτουργίας ηλιακής θεάς Αρτέμιδος έχει κακοποιηθεί βάναυσα εκ των αρχαιοτάτων χρόνων ταυτιζόμενη εσφαλμένα με την σεληνιακή θεότητα Εκάτη παιδί των τιτάνων Πέρση και Αστερίας.

Ο θάνατος του Ορφέα, φιλίου ηλιακών θεοτήτων και ουσιαστικά της λειτουργίας Απολλώνιου κέντρου ωφείλεται κυρίως στην περιφρόνηση των σεληνιακών θεοτήτων.

Σύμφωνα με μία περίληψη της Ύστερης Αρχαιότητας ενός χαμένου έργου του Αισχύλου, ο Ορφέας στο τέλος της ζωής του περιφρόνησε την λατρεία όλων των θεών εκτός από του ήλιου, τον οποίο αποκαλούσε Απόλλωνα. Ένα πρωινό ανέβηκε το όρος Παγγαίον (όπου ο Διόνυσος είχε ένα μαντείο) για να χαιρετήσει τον θεό κατά την ανατολή, αλλά σκοτώθηκε από Θρακικές Μαινάδες επειδή δεν τιμούσε τον πρώην προστάτη του, τον Διόνυσο. Είναι σημαντικό πως ο θάνατός του είναι ανάλογος με το θάνατο του Διονύσου.


ΠΗΓΗ: